Selamlaşma

Selamlaşma nedir?






        Selamlaşma kültürlerin de ötesinde tüm insanlara özgü, içinde birçok mesaj barındıran sembolik sözler ve hareketler topluluğudur. Birlikte yaşayarak toplulukları ve medeniyetleri oluşturan insanların hangi kelimelerle veya hareketlerle olursa olsun selamlaşması bireyin ait olduğu toplumda barış ve güven içinde yaşamasını sağlar. Bir kişiyi veya bir topluluğu “merhaba, iyi günler, selam, selamun aleyküm, günaydın” gibi sözlere selamlayan kişi bu selamıyla onlara “benden size zarar gelmez, ben sizin için iyilik temennisinde bulunuyorum” demektedir.

        Öğretmenin sınıfa girdiğinde öğrencinin ayağa kalkması ve selamlaşmanın bu şekilde gerçekleşmesi basit, geleneksel bir hareket gibi görülse de bu gelenek aslında birçok insani anlam içerir. Öğretmen içeri girdiğinde öğrenci ayağa kalkarak sembolik olarak şöyle der; Öğretmen bilgi kaynağıdır, ve ben bilgiye saygımı ifade etmek ayağa kalkıyorum.” Öğretmen öğrencileri selamlayarak onlar için iyi temennilerde bulunur. Öğrenciler de bu selamı alarak aynı şekilde karşılık verir.

        İnsanlar arasında selamın ne kadar etkili bir iletişim aracı olduğunu keşfetmenin herkes tarafından uygulanabilecek çok basit yolu vardır. Gün boyu karşılaştığınız herkese selam verdiğinizde insanların çoğunun size gülümsediğini, selamınıza karşılık verdiğini görürsünüz. Bu durum sizin kendinizi mutlu hissetmenizi sağlar. Tabii ki selamınızı karşılıksız bırakan veya farklı tepkiler veren insanlarla da karşılaşabilirsiniz. Bu da selamın ne kadar güçlü bir seçici olduğunun göstergesidir.

        Selamlaşma birçok türü ve yolu vardır. Sadece bir başkası ile karşılaştığımızda değil ayrılırken de iyi dileklerimizi iletmek için selam veririz. “Hoşça kal, güle güle, Allah’a ısmarladık, iyi günler, iyi akşamlar, görüşmek üzere” gibi kelimelerle karşımızdakilere iyi niyetimizi ifade etmiş oluruz.

        Selamlaşma kelimelerle olabileceği gibi hareketlerle de olabilir. “Merhaba” demek isteyenin elini kaldırması, verilen selamın elin kalbin üzerine koyularak, kafa veya göz hareketi ile alınması toplumumuzda çık sık karşılaşılan bir durumdur.

        Selam vermek kadar selam almak da önemlidir. Verilen selamın alınmaması veya usülünce alınmaması büyük nezaketsizliktir. Selam almayan kişi bu hareketi ile kendisine selam veren kişiye “senin iyi niyetinin ve iyi dileklerinin bende karşılığı yok” der. Selam veren kişi selamı ile esenlik ve barış dolu bir ortam hazırlamak isterken selamı almayan kişi buna mani olur. Bu sebeple olsa gerektir ki birçok kültürde ve dinde selam almak daha zorunlu ve güçlü bir sorumluluk olarak belirtilmiştir.

Yorum Gönder