Hepimiz Küpüz!

     

küp

    Nedendir bilmem ama aklıma küp geldi. Eskilerin yağ, bal, turşu saklamak için kullandığı küp. Anlam veremediğim insan davranışlarına bir anlam arıyordum zihnimde. "Küp" dedim, ancak neden küp dediğimi hala bilmiyorum.

    Belki de herkes bir küptür, kiminin içinde bal, kiminin turşu, kiminin sirke vardır. Yani insanlar dışarıdan aynı görünseler de aslında herkes farklıdır diye bir izah uydurdum, haklılık payım olsa da bu izah tam olmadı. Zihnimi kurcalayan bu değildi. 

    Altın küpü içini altınla doldururken turşu küpünün hakkı olan turşu tanelerine göz dikmesi, içindeki tek altınla binlerce turşu küpü alabilecekken tek turşu küpünün hakkını yemesi gibi abuk sabuk sayılacak şeyler geçti zihnimden. Çok saçmaydı.

    Herkes küptür işte. Nedenini bilmiyorum ama zihnim bana hala herkesin küp olduğunu söylüyor. Küp gibi topraktan olduğumuzdan olabilir. 

    Küpü değerli kılan nedir? Kendisi mi içindeki mi? Bu sorunun cevabı basit. Tabii ki içindeki. Kendisi topraktan yapılmış çünkü. Hem de bol miktarda. Estetik bir havası da yok. Peki küpün içindeki balsa, sirkeyse, turşuysa, yağsa bunlar küpün değeri adına neyi temsil eder ki? Maddiyatı mı, yoksa karakteri mi?

    Küpün varlığı, küp oluşu, içindeki şeyin niteliği ile ilgili değildir. Oysa insanın niteliği karakteri ile ilgilidir. Öyleyse küpün içindeki şey küpün karakterini temsil edemez. Etse etse maddiyatı temsil eder. Bu durumda küpleri değerli yapan şey sahip oldukları maddiyattır. Bu durumda küp olmak, değerini sahip olduğun maddiyattan almak anlamına gelir ki, elhak doğrudur, değeri sahip olduğu maddiyat olan insan sayısı azımsanamayacak ölçüdedir. Fakat bu da hepimizi küp yapmaz.

    Kim bilir, küpün içindeki neyse dışına taşan da odur tarzı bir düşünceyle hepimiz küpüz dedim kendi kendime. 

    İçimiz boş olduğunda daha çok tıngırdamamızdan, hoplayıp zıplamamızdan da küpe benzeme durumumuz yok değil. 

    Helal haram bilmeden küpünü dolduranlar, küplere binenler...

       Belki de çoğumuz itibariyle küp gibi ağzımız dar, karnımız geniş olduğu için küpüzdür.  

    Düşündüm de topraktan yapılmış mütevazi bir kaptan ne istedim bilemedim ki. Nasıl küp oluruz ki hepimiz? Onun alçakgönüllülüğü hiçbirimizde yok. Emanet edileni onun gibi muhafaza edenimiz pek az. Onun gibi neysek o görünümlü değiliz hiçbirimiz. Kaçımız onun gibi asırları aşabiliriz ki?

    Yine de küpüz işte. Sahip olduğumuz varlığımız değerliyse şeklimize şemailimize bakmazlar, bize değer verirler. Gerekirse bir kazma darbesi ile kırmaktan da çekinmezler.

   Küp ne alaka yahu diyen akıl ve zeka küpleriyiz belki de. Yalan yok, akıl ve zeka küpüysek eyvallah diyenimiz hayli fazladır. Fazladır da işte hepimiz öyle değiliz maalesef. Küpüz ama...

    Bizi küp yapan ortak yönlerin ve değerlerin çok az olduğunu söyleyebilirsiniz. Ancak bizi insan yapan ortak yönler ve değerler de çok fazla değil maalesef. Çok olsa bile onlar sadece değerler olarak var, çoğumuz varlığını iddia ettiğimiz değerlerimizi yaşıyor gibi değiliz.  

    Açıklayamadım ama küpüz. Boyacı küpü değil ki daldırıp çıkaracak kadar açıklaması kolay olsun. 

       Sır küpü olmanın anlamı yok. bilen varsa söylesin. Yoksa bir daha düşünelim. Neden küpüz acaba? 

Yorum Gönder