Ritüel


Angara'nın bağları da
Büklüm büklüm yolları...

Dost meclisi... Akşam ezanı okunmak üzere. Meclisin yaşlıları namaz kılmak için harekete geçiyor.

Ne zaman sarhoş oldun da
Galdıramıyon golları

Yorgun muyum neyim? Yerimden kalkacak halim yok. Şu ritüeli yerine getirelim diyorum içimden ve yaşlıların arkasına takılmaya niyet ediyorum. Kalkamıyorum. Ritüel kelimesi yankılanıyor beynimde. Ritüel mi? Ne ritüeli? Akşam namazından, huzura varmaktan bahsediyorsun ve sen buna ritüel mi diyorsun diyorum kendi kendime.

Elmayı yüke goydum da
Ağzını büke koydum

Ritüelmiş! Oysa bütün gün boyunca yapacak, yapabilecek olduğun en hayırlı iş değil mi yapmak için harekete geçtiğin? Hayatının gayesi, maksadı değil mi?

Aldın yari elimden de
Boynumu büke koydun

Ritüel, hani o forumlarda, sözlüklerde entel olma çabasında olanların senin ibadetin, kulluğun için kullandığı kelime değil mi? Benimsenmiş dini alışkanlık...Bu mudur ibadetine bakış açın?

Angara'nın bağları da
Büklüm büklüm yolları...

Bu kelime senin ulvi ibadetini ilkel kabilelerin totemlerine ibadeti ile aynı seviyeye indirmek isteyenlerin ve senin ibadetinin ruhunu bilmeyenlerin kullandığı kelime değil mi?

Ne zaman sarhoş oldun da
Galdıramıyon golları

Senin ibadetine boş, anlamsız diyenler bu kelimeyi kullanır. Böylece onların gözünde sen de boş şeylere inanan cahilin teki konumuna düşersin.

Astarda urganım var da
Yün basma yorganım var

Oysa etrafına bir bak, gördüğün hangi şey Rabbine yapacağın ibadetten daha dolu ki? Veya yapılan hangi iş daha ulvi bir gayeye hizmet ediyor? Aslında tek gerçek ibadetin, ve ondan başka herşey ritüel değil mi?

O yar senin derlerse
On koyun kurbanım var

İbadetimi bu kelimeyle andığım için kendimden utandım ve dosdoğru yolu bulmaya aday olanlarla beraber salondan çıktım. İçeride müzik ve oyun devam ediyordu.

Angara'nın bağları da
Büklüm büklüm yolları..

Yorum Gönder