Hiperaktivite mi terbiyesizlik mi?

...efenim her ne kadar şiddetin bilcümlesine karşı olsam da meşhur eğitimcimiz ziya paşa'mızın;
"nus ile uslanmayanı etmeli tekdir,
tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir."

nazariye-i mühimmesini zinhar kulak ardı etmem. zira, millet olarak, bu nazariye sorunu tespit edip kademeli çözüm sunan yegane nazariye-i tedrisimizdir.

son zamanlarda öğrencilerin haylaz, hayta ve dahi terbiyesizlik derecesine ulaşan davranışlarını muallimat tayfamız dile getiremez oldu. hani evde terbiyeden numune görmemiş, hiçbir insani erdem kazanmamış öğrencinin son derece şuh davranışlarını doğrudan ifade edemeyen öğretmenlerimiz velilere "efenim sizin çocuk hiperaktif, hiç yerinde durmuyor" deyerekten aslında düpedüz terbiyesiz olan çocuğun terbiyesizliğini cafcaflı kelimelere sararak sanki bir meziyetmiş gibi sunuyor.

insanı insan yapan sahip olduğu erdemlerdir. bizler çocuklarımıza bu erdemleri veremiyoruz çünkü biz o erdemlerden bihaberiz. eskiden din vardı ve onunla korkuturlardı. şimdi o da işe yaramıyor. ve sonunda limit tanımayan bir nesil yetişiyor ki ister hiperaktif deyin ister terbiyesiz ati biraz karanlık gibi görülüyor. gerçekten hiperaktif olanlar müstesna tabii ki...